Literatuur

Een fijn plekje in de hemel
Auteur :Brigitte Minne
Illustraties : Debbie Lavreys

Wolf is dol op zijn oma. Hij wil dat ze het altijd naar haar zin heeft. Ook later, als ze in de hemel is. Mama zegt dat alle dode mensen en dieren naar de hemel gaan. Wat zal het daar druk zijn, denkt Wolf. Oma houdt niet van drukte. En hoe weet God wat oma leuk vindt? Wolf tekent oma\'s favoriete plekje in de hemel, met een luie stoel, een boom vol vogels en een kom frambozen. Hij bindt de tekening aan een ballon en laat die naar de hemel vliegen...
Een potiësch en filosofisch verhaal over afscheid nemen en over de warme band tussen een oma en haar kleinkind. Met speelse tekeningen waarop veel te ontdekken valt.
Technische gegevens
Leeftijd: 5+


BALTHAZAR, DE EENZAAMSTE EZEL OOIT
Auteur: Inge Misschaert
Illustraties: Marieke Coenen

Balthazar, ik moet je wat vertellen. Ooit moet ik gaan. Beloof me dat je dan een flinke ezel zult zijn, zegt moeder ezel op een dag. Als Balthazar op een ochtend helemaal alleen wakker wordt, beseft hij dat ooit gekomen is zonder dat hij het zag. Dus gaat hij op zoek naar \'ooit\'. Hij ontmoet verschillende dieren en allemaal gebruiken ze het woord ooit. Balthazar wil weten wanneer ooit voorbij is. Dan ontmoet hij op een brug een kikker en die gebruikt het woord \'nooit\'. Balthazar voelt dat hij nu dichtbij een oplossing is. De kikker laat nooit iemand door, zegt hij maar hij voegt eraan toe dat hij ooit wel moet gaan. Maar Bathazar mist ook nu weer het ooit- moment terwijl de lezer op de prent ziet wat er met de kikker gebeurt. Na een gesprek met een vrolijke herdershond vindt ezel eindelijk troost. Wat in wezen een droevig verhaal zou moeten zijn is door de woordspelingen en de dubbele bodems een verhaal vol fijne humor geworden. De eigenzinnige, grillige, grappige tekenstijl draagt daar zeker toe bij. Auteur en illustrator vullen elkaar perfect aan. Het verhaal biedt tal van aanzetten om met kinderen te filosoferen. Een zeldzaam pareltje!


Sarah - verder zonder jou
Auteur: Brigitte Minne
Leeftijd: + 14

Karel kan zijn overleden vriendinnetje Sarah niet vergeten en daardoor laat hij ook niet toe dat er iemand anders, Lily, op hem verliefd wordt. Zijn moeder weet ook geen raad met het opgekropte verdriet van haar zoon. Tot hij zelf op het idee komt om zijn herinneringen aan Sarah op te schrijven en zo zijn verdriet te verwerken. Een moeizame tocht, met vallen en opstaan. Het is voor de lezer bijzonder frustrerend niet te weten hoe oud Karel is. De lezer kan alleen uitmaken dat de huidige Karel een tiener van 17, 18 jaar is. Maar de Karel die dolverliefd is op Sarah, is veel jonger. In zijn herinneringen over Sarah schrijft hij gebeurtenissen op vanaf zijn prille kleutertijd tot ergens aan zijn puberteit, maar zelfs dat is niet zeker. De beschreven gebeurtenissen en hun reactie daarop laat vermoeden dat ze nog lagere schoolkinderen zijn, terwijl hun relatie als een uitermate sterke liefdesrelatie wordt verwoord. Dit komt erg verwarrend over bij de lezer. De gebeurtenissen die Karel opschrijft staan cursief (hij schrijft ze in een schrift), maar opeens blijken ze ook te dienen voor een droom die hij heeft (die hij daarna dan wel noteert) en anderzijds staan sommige herinneringen dan weer in gewone letter. Het hele verhaal komt daardoor erg verward over. Het verhaal staat in de ik-vorm. Dus de lezer weet niet meer dan wat Karel zelf denkt of zegt of schrijft. Het verhaal wordt verluchtigd met een aantal foto\'s van Sarah (dat vermoedt de lezer toch) die haar dan weer ouder doet uitschijnen dan ze in het verhaal wordt geschetst. Het is niet duidelijk waarom de auteur dit allemaal zo uitwerkt. Het verhaal had perfect kunnen verlopen als Karel en Sarah als verliefde jongeren waren geschetst en de dood van Sarah dichter in het verleden was gesitueerd. Dat zou het hele verhaal veel geloofwaardiger en realistischer maken dan nu het geval is. Dat is bijzonder jammer want het gegeven is heel logisch opgebouwd en leest erg vlot. Het gegeven is ook heel herkenbaar: opgekropt en onverwerkt verdriet; boosheid over Sarah\'s ziekte; herinneringen aan mooie, lieve momenten; herinneringen bij bepaalde plaatsen, gebeurtenissen. Een teder verhaal in een misgeplaatste setting.


Kleine Pieter deed open
Auteur: Paul Verrept
Illustrator: Randall Casaer

Een erg aangrijpend en tegelijkertijd troostend boek. Het wordt verteld vanuit de zus van Pieter. Verschillende facetten van een rouwproces zitten in dit korte verhaal vervat. De onmacht, de boosheid, het verdriet, het vasthouden aan herinneringen. De tekst bevat geen woord te veel. Raakt en beroert, alsook de illustraties. Intens in beeld gebracht, met heel veel zwart en een vleugje rood in de rekkers in het haar van de zus of de bloemen op het water. De dood heeft het gezicht van de schreeuw van Edvard Munch. Kippenvel. Een aanrader!


Een plek naast de sla
auteur: Aag Vernelen - illustrator: Debbie Lavreys

Samen met mama kijkt Fien fier naar de moestuin. Mama zorgt voor de verschillende groenten. De sla is van Fien. Zij deed het zaad in een kuil en toen groeide de sla. Fien is fier dat haar mama zoveel kan. Papa is er niet meer. Zijn hart stond plots stil, zomaar, ineens. Fien en mama zorgen voor alles. Ze plagen elkaar en houden van elkaar. Plots vliegt er een merel tegen het raam. Is hij dood? Zijn borst gaat langzaam op en neer. Fien legt hem in een schoenendoos. Ze droomt \'s nachts dat hij weer kan vliegen. Maar de merel sterft. Is hij nu bij pa? Een warm en teder verhaal voor jonge lezertjes die met vragen zitten over doodgaan en afscheid nemen. Mooi geschreven, in een eenvoudige taal. Ook aan de illustraties werd veel zorg besteed- het schutblad achteraan met de bosaardbeitjes! - en de lay-out is erg afwisselend.


Kinderen helpen bij verlies
Auteur: Manu Keirse


In dit boek laat Manu Keirse zien hoe je kinderen en jongeren kunt begeleiden in de confrontatie met verlies, ernstige ziekte in de familie, echtscheiding of zelfdoding.
Een onmisbare gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners
Over het boek
Wat als het diepste verdriet kinderen treft? Dit is een wegwijzer bij het omgaan met rouw en verdriet bij kinderen. Het is een gids voor ouders, leerkrachten en begeleiders van kinderen.
over Manu Keirse
Prof. dr. Manu Keirse is klinisch psycholoog. Hij is een veelgevraagd spreker over omgaan met verlies en verdriet en heeft verschillende bestsellers op zijn naam staan
Andere boeken van Manu Keirse :


Je rechten bij erfenis
Auteur: Liliane Versluys
Illustrator: Anne Van Herreweghen

Een nauwe verwant die sterft: je zit in zak en as, maar dan beginnen de zorgen nog maar. Je erft, of je erft niet. Wie gaat de begrafenis betalen? Wat met ziekenhuiskosten? En hoe zit dat met onderhoudsplicht? Je hebt geen zin om notarissen af te schuimen, en je bent er eigenlijk ook niet voor in de stemming. Je rechten bij erfenis brengt alle informatie samen die je elders niet, of slechts her en der verspreid, vindt. Het boek geeft een aantal duidelijke schema's die je helpen bij het bepalen van je wettelijke erfrecht. Het gaat in op vragen als: kan je de verdeling van je nalatenschap zelf regelen, en hoe gebruik je daarbij huwelijkscontracten, schenkingen en testamenten? Hoe is de verdeling van een nalatenschap wettelijk en praktisch geregeld? Wanneer heb je een notaris of een advocaat nodig? Hoe zit het met de belastingen op erven en schenken, de zogenaamde 'successie'- en 'schenkingsrechten'? De auteur besteedt ook aandacht aan de manier waarop je je afscheid zelf kan voorbereiden, aan de schikkingen die je kunt treffen over de behandeling tijdens je laatste ziekte, de bestemming die je je lichaam en je organen wil geven, enz. Aspecten uit de sociale zekerheid zoals wezenbijslag en overlevingspensioen, uitleg over de kosten van sterven en erven, en enkele modelteksten vervolledigen het boek.


Zelfmoord in Vlaanderen
Auteur: Bart Schols

Feiten en getuigenissen over verdriet, schuld & schaamte Met drie zelfmoorden per dag behoort Vlaanderen, hoe welvarend ook, tot een van de allerslechtste leerlingen van Europa. Waarom kiezen zoveel Vlamingen voor een bewuste dood? Wat zijn hun motieven? Wat maakt ons land tot een verschrikkelijke zelfmoordstaat? En waarom zorgt de overheid niet voor meer preventie en meer zorg? VRT-reporter Bart Schols, zelf ooit van dichtbij geconfronteerd met zelfmoord, spit het uit. Hij laat tevens enkele mensen aan het woord die van dichtbij met zelfmoord geconfronteerd werden, zoals Martine Prenen over haar vriendin Yasmine en ex-politiebaas Fernand Koekelberg over zijn dochter. - drie zelfmoorden per dag in Vlaanderen: weinig landen doen slechter - met getuigenissen van bekende Vlamingen - auteur is vrt-reporter - grote zelfmoordconferentie in najaar 2011


Brochure Palliatieve Zorg Vlaanderen

Deze brochure is tot stand gekomen op basis van een tekst van Manu Keirse. In een samenwerking met de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen heeft Toemeka, beweging voor een verstaanbare samenleving, deze tekst herwerkt tot haar huidige verschijningsvorm.


Klik hier




Uitvaartzorg Luc Cocquyt | Molendreef 77 | 9920 Lievegem
Tel. 09 372 03 77 - GSM 0476 94 62 52
E-mail: luc.cocquyt2@telenet.be
 
Ondernemingsnr.: 0563.797.157 | BTW: BE 0563.797.157